Novosti

Gartner proglasio Xerox liderom u istraživanju Magic Quadrant o uslugama upravljanja štampom za 2015.

04.02.2016

Xerox je primio priznanje društva Gartner, Inc., koje ga je osmu godinu zaredomuvrstilo među lidere u svom izveštaju Magic Quadrant za globalne usluge upravljanja štampanjem i sadržajem za 2015. Gartner u ovom izveštaju istražuje sve veću ulogu usluga upravljanja štampanjem i usluga upravljanja sadržajem, koje su usko povezane sa uslugama upravljanja štampanjem, i usredsređuje se na komunikaciju unutar organizacije. U svom novom izveštaju Gartner je proglasio Xerox društvom koje ima najpotpuniju viziju i sposobnost sprovođenja iste.

Xeroxove usluge upravljanja štampanjem sledeće generacije nude tri glavne faze - procenu i optimizaciju; osiguranje i integraciju; automatizaciju i pojednostavljenje - koje su osmišljene u svrhu premošćivanja jaza između papirnog i digitalnog sveta kako bi klijenti mogli da koriste isplativije, praktičnije i sigurnije usluge štampanja.

„Način na koji se sadržaj koristi, deli i čuva u današnjem radnom okruženju u pokretu predstavlja pokretačku silu iza primene uspešnog pristupa u smislu usluga upravljanja štampanjem i sadržajem”, kaže Joseph Hanania, viši potpredsednik Odeljenja za globalni outsourcing dokumenata za velika preduzeća društva Xerox. „Verujemo da je činjenica da nas je Gartner u izveštaju Magic Quadrant imenovao liderom potvrda da naša strategija klijentima pomaže da pojednostave i optimizuju postupke koji se temelje na poslovanju sa papirom, čime se povećava učinkovitost zaposlenih i ispunjavaju ciljevi održivosti.”

Takođe, Xerox je 2015. šestu godinu zaredom dobio priznanje društva Quocirca Ltd., koje ga je proglasilo liderom na svetskom tržištu usluga upravljanja štampanjem. Osim toga, proglašen je liderom u izveštaju IDC MarketScape U.S. Managed Workflow Services Vendor Assessment o pružaocima usluga upravljanja radnim tokom.

Ostale novosti

Sve će biti digitalno, pa ni štampa nije izuzetak Sve će biti digitalno, pa ni štampa nije izuzetak

13.01.2016

Baviti se uslugom štampe i grafičkim poslom je sasvim sigurno lep i kreativan posao. Svojim rukama, znanjem, umećem i opremom, grafičari u Srbiji stvaraju jedinstvene, kvalitetne i korisne štampane proizvode kojima se mogu ponositi i ovde kod nas i svuda u svetu.  Da, lepo je baviti se štampom danas u Srbiji, ali sigurno nije lako i jednostavno.

U sadašnjem vremenu u kojem živimo i radimo, svedoci smo svakodnevnih izazova u poslu, problema u prozvodnji, manjka znanja, nedostatka kvalitetne tehničke podrške, neizvesne i otežane naplate. Sve to se odražava i na grafičku delatnost i čini da raditi ovaj posao nije ni lako ni jednostavano. Ipak, grafička delatnost je i dalje  kreativan, dobar i profitabilan biznis, bilo kao nastavak porodnične tradicije ili kao posao koji tek pokrećete.

Šta Vam treba? Sigrurno najbolju perspektivu i najviše posla nudi digitalna štampa. To više nije budućnost, već sadašnjost u usluguma štampe i proizvodnje štampanih proizvoda širokog spektra, od jednostavnih vizit karti, flajera, kataloga, plakata i knjiga, do vrlo kompleksnih i zahtevnih grafičkih proizvoda. Brzi poslovi, mali tiraži, fleksibilnost, kvalitet, efikasnost, konkurentna cena - to je ono što se od Vas traži kada se bavite grafičkom proizvodnjom. Sve ovo najlakše možete postići pravom mašinom za digitalnu štampu. Međutim, najlakše je nabaviti mašinu, jer to više nije ni tako skupo ni nepoznato, ali da biste bili uspešni potrebno je postaviti zdrave i čvrste temelje poslovanja i obezbediti dugoročnu sigurnost.

Kvalitet, pouzdanost, ekonomičnost i prava podrška, je nešto što je svima danas potrebno u grafičkoj industriji, kako u opremi i materijalima koji se koriste za obavljanje delatnosti, tako i u partnerima koji će Vas podržati u tome na pravi način - tehničkom podrškom, savetima, znanjem, iskustvom, kako bi ta mašina mogla da postane stabilan i profitabilan biznis, a to je ujedno i napovoljnije. Zato sada nije više najbitnija brzina, pa ni rezolucija, čak više ni tehničke osobine mašine, već kako i sa kojim partnerom ovaj posao postaviti na zdrave noge i obezebediti sigurnost.

Xerox je, vodeći se kvalitetom i prateći trend ka smanjenu troškova u eksploataciji, ponudio širok portfilio najnovije generaciju povoljnih, ekonomičnih, a opet profesionalnih kolornih mašina za digitalnu štampu. Počev od Xerox Color 60 Digital Press, Xerox Versant 80 Digital Press, Versant 2100, Xerox Colour 1000i, Igen 150 Digital Press, Xerox ima najbolje rešenje za sveki segment tržišta. Ono što Xerox može da pruži svojim klijentima u grafičkoj industriji svrstava ih u najbolje mašine na tržištu koje mogu da budu ponos svakog ozbiljnog štampara i odgovor svim zahtevima profesionalne grafičke proizvodnje. Pouzdanost i ekonomičnost u eksploataciji Xerox mašina, obezbedjuje njihova optimalna konstrukcija i najsavremenije tehnološke inovacije implementirane u ovu tehnologiju, te nije slučajno da najuspešniji u poslu imaju upravo Xerox opremu za digitalnu štampu.

Xerox IJP 2000

Alfa Digital sertifikovan sa ocenom kreditnog rejtinga AAA Alfa Digital sertifikovan sa ocenom kreditnog rejtinga AAA

20.11.2015

Na osnovu analize finansijskog poslovanja za proteklu godinu ALFA DIGITAL DOO, postiglo je visoku ocenu poslovnog (kreditnog) rejtinga - bonitetnu izvrsnost poslovanja - AAA.

ALFA DIGITAL DOO je u 2014. godini ispoštovao stroge kriterijume međunarodne kategorizacije i procene i postao ekskluzivni nosilac AAA sertifikata izvrsnosti od 377  kompanija koje se bave ovom delatnošću u Srbiji, od kojih sa profitom na tržištu posluje 172  preduzeća. Od ukupnog broja registrovanih aktivnih preduzeća u Srbiji (418.235) svega 4.681 preduzeće, uključujući i ALFA DIGITAL DOO je steklo mogućnost da ponese ovu licencu.

ALFA DIGITAL DOO se našla u grupi pravnih subjekta koja nose najvišu ocenu kreditnog rejtinga u poslovanju zajedno sa još 617 najuspešnijih kompanija u Srbiji.

Završen sajam grafike! Završen sajam grafike!

12.10.2015

Spuštena je zavesa na 36. po redu međunarodni sajam grafičke i papirne industrije.
U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere koja je vladala četiri dana trajanja sajma.

Grafima 2015. Grafima 2015.

16.09.2015

Veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo na 37. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije GRAFIMA i na štand ALFA DIGITALA - XEROX PREMIER PARTNERA, gde ćete moći  da se upoznate sa mogućnostima i performansama trenutno najtraženijih uređaja na tržištu digitalne tabačne štampe :

Xerox Versant 80 Digital Press i Xerox Color Press 60.

Pozivamo Vas takođe da nam se u petak 02. oktobra pridružite na prijatnom koktel druženju u organizaciji Alfa Digitala, počev od 17h na našem štandu.

Izdvojite se od ostalih-jednostavno najbolje: Xerox VERSANT 80 Digital Press Izdvojite se od ostalih-jednostavno najbolje: Xerox VERSANT 80 Digital Press

19.08.2015

Već duže od decenije uspešnog rada na tržištu Srbije i Crne Gore, kompanije Xpro d.o.o i Alfa Digital d.o.o kao distributer i Premier partner Xerox-a, trude se da svojim klijentima i čitavoj grafičkoj javnosti donesu i predstave najnovije štamparske tehnologije i svetske trendove u digitalnoj štampi i tako ponude nove mogućnosti za poboljšanje poslovanja i razvoj štamparstva na našem tržištu. I ovog puta štamparije u Srbiji imale su priliku da prve na čitavom Balkanu, upoznaju se, vide i testiraju najnoviju mašinu Xerox Versant 80 Digital Press, na prezentaciji održanoj polovinom maja u hotelu Šumadija u Beogradu.

Seminar iz oblasti digitalne kolorne štampe Seminar iz oblasti digitalne kolorne štampe

14.05.2015

U sredu, 13. maja 2015. god. u hotelu Šumadija Best Western, održan je još jedan u nizu edukativnih seminara na temu oblasti razvoja samog poslovanja u digitalnoj štampi i implementacije digitalne opreme u klasično štamparsko okruženje, u čemu smo imali podršku gostiju iz Xerox korporacije.

Pored toga, učesnici sui mali priliku da vide prvi u region i najnoviji sistem za kolornu produkcionu štampu Xerox Versant 80.

U nastavku Vam prenosimo deo atmosfere.

Xerox Color C60 Digital Press - Maksimalne performanse i najviši kvalitet odmah u startu! Xerox Color C60 Digital Press - Maksimalne performanse i najviši kvalitet odmah...

07.04.2015

Xerox je krajem 2014. u svoju ponudu uvrstio i najnoviju Xerox Colour C60 Digital Press, i svojim klijentima pružio maksimalne performanse i najviši kvalitet i na prvom nivou kolorne produkcione mašine za digitalnu štampu.

Potreba za kolornom štampom malih tiraža je izražena na svakom segmentu društva i poslovanja, ali i pritisak kupaca štampanog materijala na cenu prozvoda i usluge, rokove koji su sve kraći i kraći a naravno sa velikim očekivanjima po pitanju kvaliteta. Štamparije i agencije za grafičke poslove danas u Srbiji kao najčešći zahtev za štampu, za skoro svaki grafički proizvod, imaju tiraže od 50, 100 do 300 komada nečega, vizit karti, kataloga, cenovnika, plakata, flajera, knjiga, jelovnika i svih ostalih proizvoda. Zbog ovakvih trendova tržišta, štampari se vrlo često nalaze u problematici kako da na najbolji mogući način odgovre na zahteve svojih klijenata, obezbede kvalitet, brzi protok poslova, ali i da svoj rad, uslugu i na kraju krajeva proizvod naplate a svoje poslovanje učine solventnim i profitabilnim.

Xerox je krajem 2014. godine na tržište Srbije i Crne Gore plasirao najnoviju produkcionu kolornu mašinu za digitalnu štampu Xerox Color C60 Digital Press. Ova grafička mašina sa svim svojim tehničkim i tehnološkim rešenjima, ali i sa veoma kvalitetnim a jeftinim otiskom, predstavlja odlično rešenje za komercijalnu štampu malih tiraža. Poseban benefit za sve štamparije je što ova najsavremenija tehnologija sada cenovno pristupačnija i što može da predstavlja novi zamajac za poslovanje.

Xerox VERSANT 2100 Digital Press, do najsitnijeg detalja u HD rezoluciji! Xerox VERSANT 2100 Digital Press, do najsitnijeg detalja u HD rezoluciji!

23.01.2015

Kaže se da sve bebe liče jedna na drugu, ali najnovija „beba“ FujiXerox-a Versant 2100 Digital Press je unikatna po svemu. Od kako je 1990. godine napravljena prva mašina za digitalnu štampu, pa sve do sada, Versant 2100 je prva i jedina koja ima 10 bitnu „Ultra HD rezoluciju“ i postavlja novi standard u profesionalnoj digitalnoj štampi srednje produkcije.

Obaveštenje o novoj lokaciji magacina Obaveštenje o novoj lokaciji magacina

18.11.2014

Poštovani partneri,

Obaveštavamo Vas da će se od četvrtka 20. novembra 2014. godine magacin Alfa Digital-a nalaziti na novoj adresi, u ulici Pirandelova 6b.

Novi broj telefona:
011/347-33-03

Obaveštenje o radnom vremenu Obaveštenje o radnom vremenu

08.11.2014

Poštovani partneri,

Povodom obeležavanja Dana primirija u Prvom svetskom ratu, Alfa Digital neće raditi u utorak 11. novembra 2014. godine.

S poštovanjem,
Alfa Digital

Aktivnosti u Francusko-srpskoj privrednoj komorimori Aktivnosti u Francusko-srpskoj privrednoj komorimori

27.10.2014

U četvrtak, 23. oktobra 2014. god. u hotelu Falkensteiner, održan je mesečni sastanak Francusko-srpske privredne komore u organizaciji Alfa Digital-a i Xpro-a, njenih članica i jednih od njenih prvih pokrovitelja.

Pored standardnog početka, uvodne reči predsednika komore g-dina Patrick Collin-a i dobrodošlice, okupljenima se ispred Alfa Digital-a i Xpro-a obratio i g-din Claude Istria, koji je ovom prilikom kratkom prezentacijom, članovima predstavio aktivnosti ova dva preduzeća u prethodnom periodu i njihovom učešću na tržištima na kojima posluju. Nastavak večeri je bio upriličen koktelom.

U nastavku Vam prenosimo delić atmosfere sa te večeri.

Xerox Color 75 na sajmu Grafima 2014 Xerox Color 75 na sajmu Grafima 2014

30.09.2014

Ove godine na sajmu Grafima i na štandu Gama studija moći ćete da se upoznate sa mogućnostima i performansama Xerox C75 Digital Press mašine za digitalnu štampu.

Pozivamo Vas da nam se u petak 17. oktobra pridružite na koktel druženju koji zajedno organizujemo sa Gama Studijom na njihovom štandu, počev od 16h.

Revolucija u digitalnoj štampi, Xerox Color 1000 Digital Press, kristalno jasno! Revolucija u digitalnoj štampi, Xerox Color 1000 Digital Press, kristalno jasno...

12.07.2014

Jedinstvena po svemu, najnovija produkciona mašina za digitalnu štampu Xerox Color 1000 digital press, štamparijama u Srbiji donosi sasvim novo iskustvo kvaliteta i velikih aplikativnih mogućnosti. Xerox Color 1000 sa svojom petom „bojom“ - Clear Dry toner, otisak čini kristalno jasnim i efektnijim.

Digitalno brza, kao offset kvalitetna! Digitalno brza, kao offset kvalitetna!

02.05.2014

Xerox Color C75 Digital Press je sve što Vam treba za kvalitetnu digitalnu štampu.

Digitalna štampa se poslednjih godina pominje i potencira kao jedna od najnovijih tehnolgija koja je nastala i razvijala se sa ciljem da premosti aktuelne probleme tržišta grafičke produkcije.

Teška i glomazna ofset mašina polako gubi bitku sa dinamičnim načinom poslovanja, brzom tranformacijom grafičkog proizvoda, ali i sa opštim trendovima na tržištu i zahtevima klijenata. Višefazni tehnološki postupak pripreme same ofset mašine, počev od filmovanja, osvetljavanja ploče, pasovanje boja, sve do pranja mašine, uz veliki utrošak vremena i pojavu škarta, jednostavno je postao nemoćan da efikasno i brzo odgovori na zahteve klijenata usled sve veće pojave poslova punog kolora, a malog tiraža i rastuće potrebe za varijabilnom štampom i personalizovanim štampanim materijalom.

Optimalno rešenje ponudila je tehnologija digitalne štampe.

Tehnologija digitalne štampe je komplementarna ofset štampi, koja je najšire primenjena tehnologija u grafičkoj produkciji. U okviru digitalne tehnologije razvijena su brojna rešenja različitih: perfomansi, formata, produktivnosti, gabarita, načina fiksiranja otiska, rezolucije i kvaliteta, ali i proizvođača. Ipak, tržište i sami korisnici su najbolji pokazatelj koji proizvođač digitalne tehnologije za štampu ispunjava sve standarde kvaliteta otiska i kvaliteta opreme, te ekonomičnosti u eksploataciji.

Na našem tržištu daleko najveći broj korisnika digitalne trhnologije radi sa XEROX Color Digital Press tehnologijom. Pored pouzdanosti i kvaliteta, veliki doprinos ovoj statistici daje i maksimalna podrška u održavanju i snabdevanju konzumativima i potrošnim materijalom, uz zagarantovanu jediničnu cenu otiska definisanu Xerox ugovorom o sveobuhvatnom održavanju i servisiranju.

U Xerox-u postoji široka lepeza i rang sistema namenjenih za grafičku produkciju tako da svaki korisnik može da se opredeli za onu koja zadovoljava njegove kapacitete i zahteve, ali i da dobije stručan savet i konsultaciju pri uvodjenju i korišćenju digitalne tehnologije.

Standardi i zahtevi korisnika digitalne tehnologije svakim danom su sve viši. Xerox korporacija se trudi da u svakom trenutku isprati svoje korisnike stalnim istraživanjima, modifikacijom postojećih i konstrukcijom novih sistema i revolucionarnih tehnologija.

Rezultat velikih ulaganja u istraživanje i osluškivanje potreba svojih klijenata je najnovija XEROX mašina za kolornu digitalnu štampu Color C75 Digital Press. Ova mašina je namenjena za srednju produkciju, ali po kvalitetu otiska je ravnopravna vrhunskim ofset sistemima i može da stoji rame uz rame sa četvorobojnim Heidelbergom, KBA, Komori... Xerox C75 Digital Press predstavlja novi profesionalni nivo digitalne grafičke opreme koji će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike naviknute na offset kvalitet štampe. Nastala je kao rezultat značajne modernizacije elemenata i mehanizama, te je nastao je potpuno nov uređaj jedinstvenih karakteristika.

Xerox Connect Key Xerox Connect Key

04.04.2014

Xerox je razvio novi programski sistem ConnectKey koji uključuje brojna rešenja za sigurniju upotrebu te jednostavno obavljanje zadataka unutar Cloud-a.
 
S programskim sistemom ConnectKey-em od sada će biti opremljeni svi Xerox-ovi multifunkcijski uređaji. Jedno od zanimljivijih rešenja spomenutog programa je takođe i funkcija koja administratorima omogućava da u Cloud mrežu registruju i druge uređaje, kao što su tabletni računari ili pametni mobilni telefoni, što garantuje jednostavniji protok radnih operacija, kao i veću sigurnost.
 
Zahvaljujući rešenju App Studio korisnici će moći sami stvarati aplikacije koje će onda moći prilagoditi sopstvenim potrebama. Jedna od odlika sistema je takođe i ta da korisniku omogućava spremanje, štampu na daljinu te deljenje i pretvaranje dokumenata u druge formate, pomoću programa kao što suSharePoint Online, Google Drive, DropBox, Evernote, PaperPort Anywhere i Xerox Mobile Print.

Više o tome možete pročitati ovde.

Na mala vrata za velike šanse - Xerox Color 560/570 Na mala vrata za velike šanse - Xerox Color 560/570

17.03.2014

Kvalitet, pouzdanost, ekonomičnost i prava podrška, je nešto što je svima danas potrebno u grafičkoj industriji, kako u opremi i materijalima koji se koriste za obavljanje delatnosti ali i u partnerima koji će Vas podržati na pravi način. Digitalna štampa je promenila grafičku industriju i nastavlja da je menja u pozitivnom pravcu. Činjenica je da to više nije budućnost, već sadašnjist u usluguma štampe i proizvodnje štampanih proizvoda širokog spektra, marketinga i presonalizovane komunikacije.

Pored svih prisutnih trendova tržišta grafičkih proizvoda (mali tiraži, brzina kojom treba odgovoriti na zahtev za štampom, konkurentnost u ceni usluge, porast kolorne i personalizovane štampe...) kvalitet ostaje presudan faktor. Xerox je, vodeći se kvalitetom i prateći trend ka smanjenu troškova u eksploataciji, ponudio novu generaciju ekonomičnih a opet profesionalnih grafičkih mašina za digitalnu štampu: Xerox Color 560/570 Digital Press.

MIT Tech Review 2013. MIT Tech Review 2013.

16.12.2013

Urednici priznatog američkog časopisa MIT Tech Review uvrstili su Xerox na popis 50 kompanija koje su svojim inovacijama i tehnologijama značajno promenile način života i obavljanja zadataka na poslovnom nivou, kao i na privatnom potrošačkom nivou.

Koktel Koktel

08.10.2013

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se pridružite na prigodnom koktelu na štandu Gama Digital Centra, u okviru Grafime - sajma grafike, gde ćemo se potruditi da Vam uzprijatnu atmosferu i poslovno druženje, približimo ponudu najmodernije Xerox digitalne kolorne tehnologije i mogućnosti savremene digitalne tabačne štampe.

Vidimo se!

Xerox & EFI Workshop 2013. Xerox & EFI Workshop 2013.

09.09.2013

Pozivamo Vas da prisustvujete našoj edukativnoj radionici iz oblasti digitalne štampe, na kojem ćemo pored prezentacije mogućnosti i kvaliteta štampe premijerno na najmodernijem uređaju srednje klase Xerox Color C75 sa EFI EX serverom, posebnu pažnju pokloniti upravo oblasti rada sa serverima za štampu, u čemu će nam pomoći uvaženi gost iz EFI korporacije.

Seminar će se održati 24. septembra, u našem demo centru, u ulici Baja Pivljanina 53a, u terminu od 11-15h.

Usled ograničenog broja mesta, molimo Vas da na vreme potvrdite Vaš dolazak email-om (office@alfadigital.rs), ili telefonom (011/36-30-222) u odgovarajućem terminu.

XEROX & EFI Workshop XEROX & EFI Workshop

03.07.2013

Pozivamo Vas da prisustvujete našem edukativnom seminaru iz oblasti digitalne štampe, na kojem ćemo pored prezentacije mogućnosti i kvaliteta štampe premijerno na najmodernijem uređaju srednje klase Xerox C75 sa EFI EX serverom, posebnu pažnju pokloniti upravo oblasti rada sa serverima za štampu, u čemu će nam pomoći naš uvaženi gost iz EFI korporacije.

Seminar će se održati 08 i  09. jula, u Alfa Digital demo centru, u ulici Baja Pivljanina 53a, Beograd,  u terminu od 11-15h.

Usled ograničenog broja mesta, molimo Vas da na vreme potvrdite Vaš dolazak e-mailom (office@alfadigital.rs), ili telefonom (011/36-30-222) u odgovarajućem terminu. 

Phaser 3010 Phaser 3010

01.04.2013

Ovo je monohromatski laserski štampač koji štampa u rezoluciji 1200x1200dpi i daje jasne i oštro odštampane dokumente koji vam može koristiti za kancelarijske poslove ili za privatne kućne potrebe.

Alfa Digital na sajmu u Londonu Alfa Digital na sajmu u Londonu

04.03.2013

Ekipa prodajnog tima Alfa Digitala boravila je prošle nedelje u Londonu na sajmu Direct Marketinga, gde su se bliže upoznali sa najnovijim trendovima i dostignućima kada je u pitanju direktni marketing.

Manifestacija je trajala dva dana (od 26 do 27. februara) a mesto održavanja je bilo u hali Earl’s Court 2 u Londonu.

Pod okriljem ove manifestacije, održala su se četiri sajma:

IDMX - International Direct Marketing Expo

OA&A - Online Advertising & AffiliateExpo

TFM&A - Technology For Marketing & Advertising

P&ME - Publishing & Media Expo

 

U nastavku Vam prenosimo delić atmosfere koji je vladao tih dana na sajmu.

Vaš Alfa Digital

Xerox pozicioniran kao lider i u 2012. godini u Gartnerovom Magičnom Kvadrantu za Managed Print Services Xerox pozicioniran kao lider i u 2012. godini u Gartnerovom Magičnom Kvadrantu ...

22.02.2013

Prema Gartneru, Xerox je i u 2012. godini potvrdio da je lider kada su u pitanju usluge upravljanja resursima za štampu (Managed Print Services).

Integrisani sistem upravljanja Integrisani sistem upravljanja

04.02.2013

Poštovani,

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo obavestiti Vas da smo uspešno okončali postupak implementacije i sertifikacije integrisanog sistema upravljanja, međunarodno priznatim ISO standardima 9001:2008 i 27001:2005.

DRUPA 2012 - Dusseldorf, 03-16. maj DRUPA 2012 - Dusseldorf, 03-16. maj

18.05.2012

Ekipa Alfa Digitala je kao i prethodni put bila prisutna na Drupi! Kao Premier Partner Xerox korporacije, pokušali smo, i nadamo se uspeli u tome, da sve posetioce koji dolaze iz Srbije i Crne Gore, ugostimo i približimo im najnovije tehnologije i dostignuća kada su u pitanju Xerox sistemi za profesionalnu kolornu štampu.

Kao i prethodnih godina, tako i ove, Xerox se ponovo pobrinuo da posetiocima prikaže nekoliko premijera i najnovija dostignuća iz domena naučnog istraživanja, sa posebnim akcentom na aplikacijama i razvojne alate, kao nove tehnologije štampe. Postavke najnovijeg iGen koncepta 150, Xerox CiPress 500 Production Inkjet Sistem i Xerox Colour 1000 Press izazvale su velike ovacije.

Pored gore pomenutih modela, posetiocima su predstavljeni i ostali modeli Iz Xerox-ove game kolornih sistema za digitalnu štampu, crno beli sistemi za izdavaštvo i transakcionu štampu.
Naša poseta sajmu Drupa ’12 se završila, i u nastavku Vam prenosimo delić atmosfere koji je vladao tih dana na sajmu.
 

Do sledeće Drupe!
 

Vaš Alfa Digital

Xerox Phaser 4600/4620 laserski crno beli štampač Xerox Phaser 4600/4620 laserski crno beli štampač

22.03.2012

Superiorna produktivnost u kancelariji pomoću brzine štampanja koja je najbolja u klasi

Xerox i Cisco se udružuju u mobilnom štampanju! Xerox i Cisco se udružuju u mobilnom štampanju!

20.02.2012

Cisco će zajedno s kompanijom Xerox napraviti mobilni sistem za štampanje koji će korisnicima omogućiti da štampaju sa bilo kog uređaja na bilo koji štampač.

Xerox pozicioniran kao lider u 2011. u Gartner-ovom Magičnom kvadrantu za Managed Print Services Xerox pozicioniran kao lider u 2011. u Gartner-ovom Magičnom kvadrantu za Manag...

16.01.2012

Prema Gartneru, Xerox je i ove godine potvrdio da je lider kada su u pitanju usluge upravljanja resursima za štampu (Managed Print Services).

Xerox Color 550/560 Xerox Color 550/560

22.12.2011

Novi sistem za produkcionu digitalnu štampu Xerox Color 550/560, sa ekranom osetljivim na dodir koga karakteriše intuitivan upravljački interfejs, namenjen je štamparijama, štampanju u proizvodnom pogonu, reklamnim agencijama, itd.

Štampač Xerox Color 550 štampa 50 stranica u boji ili 55 crno-belih stranica u minuti, dok model Color 560 može odštampati do 60 stranica u boji u minuti ili 65 crno-belih stranica u minuti.

„Uzeli smo obzir najtraženije elemente digitalne štampe i proizveli rešenje koje može da se integriše sa svakim štamparskim okruženjem,” rekao je Rik Dastin, predsednik Xeroxove Grupe za poslovanje sa preduzećima. „Xerox Color 550/560 štampač savršen je manje štamparije koje moraju da brzo odgovore na zahteve za otiskom visokog kvaliteta.”

Najinteresantniji detalji vezani za štampače Color 550/560 su toner sa emulzionom agregacijom topljenja na nižoj temperaturi čime se proizvodi efekat ofset dokumenata sa oštrim tekstom i grafikom visoke rezolucije, štampa rezolucije do 2400 x 2400 tačaka po inču, „In-lineˮ opcija za završnu obradu koja uključuje heftanje, bušenje rupa, savijanje, kao i izradu brošure na neobloženim i obloženim medijima, napredne alatke za upravljanje bojom i pokretanje proizvodnje pomoću Xeroxovog FreeFlow Digital Workflow Collection, EFI Fiery ili Creo servera za štampu.

Xerox Color 800 / 1000 Xerox Color 800 / 1000

08.12.2011

Štamparije koje žele da prošire spektar svojih usluga na digitalnu štampu sada imaju na raspolaganju dva nova uređaja za proizvodnju sofisticiranih otisaka u punom koloru, kako za proizvodnju, na primer marketinškog materijala tako i kolor fotografija. Predstavljamo Vam štampače Color 800 i Color 1000.

Novi sistemi za štampanje, brzine 80 odnosno 100 strana u minutu, obezbeđuju visoko definisan kvalitet slike na velikom broju vrsta papira. Na raspolaganju je i dodatni, opcioni modul, sa čistim, suvim mastilom, koji imaju isključivo ovi uređaji unutar ponude sistema za digitalnu štampu, što intenzivira štampu u punom koloru. Čisto, suvo mastilo omogućava da slike i tekst budu istaknuti radi vizuelnog utiska, ili da se primene digitalni vodeni žigovi zarad umetničkog efekta ili bezbednosti. Takođe je pogodno i za štampu promenljivih podataka pomoću Xeroxovog softvera XMPie jer se personalizovani sadržaj prikazuje na živopisniji način.

Color 800 i Color 1000 su uređaji namenjeni velikom obimu štampanja, dizajnirani su ne samo za komercijalne potrebe već i za štampanje unutar kompanija koje se bave marketingom. Novi štampači se funkcionalno nalaze između nagrađivanih Xeroxovih digitalnih štampača u boji DocuColor 7002/8002 i vodećeg štampača iGen4.

Štampači Xerox Color 800/1000 štampaju u rezoluciji od 2400 x 2400 tačaka po inču, što obezbeđuje izvanrednu oštrinu i ravnomernost uz upotrebu Xeroxovog novog suvog mastila emulzione agregacije (EA) koje se topi na nižoj temperaturi i pruža završnu obradu nalik ofset štampi. EA suvo mastilo zahteva manje energije za štampu u odnosu na tradicionalne tonere.

Xerox 700 - Novi igrač za nove pobede Xerox 700 - Novi igrač za nove pobede

27.11.2011

Xerox 700 sistem za digitalnu štampu,profesionalno rešenje u oblasti kolorne digitalne štampe u kome su integrisane najsavremenije tehnologije, je proizvod Xerox-ovih dugogorišnjih istraživanja i razvoja sistema za digitalnu štampu.

Brzina štampe od 70 strana u minuti (kolor ili crno belo) svrstava Xerox 700 u produktivne mašine. Istovremeno, Xerox 700 pruža ekonomičan način da počnete da gradite ili širite Vaš posao digitalne štampe, naročito za operacije unutar štamparije, brzu štampu, komercijalnu štampu, kreativne agencije, fotografsku štampu ...

Sistem ima kvalitet štampe i produktivnost produkcione štamparske mašine poslednje generacije. Idealan je za foto knjige, brošure, direktnu poštu, kataloge, kalendare, razglednice i praktično sve danas poznate grafičke aplikacije.

Xerox 700 koristi patentirani low-melt EA Toner koji štampa pun kolor pri punoj brzini sa mat završnim kvalitetom slike. EA Toner je Xerox-ov zakonom zaštićeni chemically-grown (hemijski formiran) toner; njegove unificirane čestice daju visokokvalitetne polutonove, glatke prelaze i senke bogate detaljima. Ovak ekološki čist low-melt EA Toner zahteva manje energije za izradu otiska, minimizirajući štetni uticaj na sredinu. Novi toner, tehnologija štampe i mogućnosti upotrebe raznih medija, zajedno sa mogućnošću zamene tonera u toku rada mašine, donose kvalitet slike i produktivnost bolju od svih modela u klasi.

Xerox 700 omogućava štampanje na premaznim i nepremaznim papirima maksimalnog formata 330 × 488mm i rasponom težina medija od 64 g/m2 do 300 g/m2. Pruža automatski obostranu štampu do 220 g/m2 i na premaznim i na nepremaznim papirima. Ova mašina donosi revolucionarni kvalitet slike od 2400 × 2400 dpi i preciznu registraciju od +/- 1.0 mm.

Brojne dodatne opcije Vam omogućavaju da sami sklopite Xerox 700 konfiguraciju koja će ispuniti sva Vaša očekivanje i potrebe. Možete odabrati CX Print Server Creo korporacije, EX Print Server firme EFI Fiery, integrisani Fiery Color Server, EFI Splash RPX-iii Software ili Xerox FreeFlow™ Print Server, koji se po prvi put nudi u standardnoj (bazičnoj) i u profesionalnoj varijanti. Uređaj takođe donosi brojne opcije finiširanja, uključujući napredni finišer, profesionalni finišer, finišer za laku produkciju i slagač visokog kapaciteta.

Prezentacija sistema za upravljanje dokumentima i troškovima štampe Prezentacija sistema za upravljanje dokumentima i troškovima štampe

27.04.2011

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svima koji su bili akteri seminara koji je održan prošle nedelje u hotelu Šumadija, i nadamo se da smo i ove godine opravdali Vaša očekivanja, kao i da su prezentacije koje smo održali u okviru istog u značajnoj meri približili rešenja iz oblasti Document Management System-a  i Managed Print Solutions-a.

Takođe, za sve zainteresovane uvek stoji otvoren poziv da nas posete svakog radnog dana od 08:30 do 16:30 u našem Demo centru koji se nalazi u ulici Baja Pivljanina 53a u Beogradu, gde mogu videti funkcionalnosti svih rešenja u radnom okruženju.

U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere sa seminara.

Novo iz ponude Xerox-a! Novo iz ponude Xerox-a!

02.03.2011

Predstavljena su dva nova laserska štampača i jedan multifunkcijski uređaj, koji su namenjeni malim i srednjim preduzećima.

Xerox Phaser 6010 je laserski štampač u boji, smanjenih dimenzija i prijatnog dizajna. U minutu može odštampati do 12 stranica u boji ili 15 crno-belih. Ulazna fioka za papir ima kapacitet 160 listova koji mogu biti različitih dimenzija.

IBM Storwize V7000 IBM Storwize V7000

06.12.2010

U želji da nastavi sa razvojem i proizvodnjom vrhunskih tehnologija za skladištenje, IBM predstavlja IBM® Storwize® V7000, inovativni proizvod za skladištenje podataka zasnovan na esencijalnim tehnologijama za skladištenje, koji je jednostavan za upotrebu i koji pruža odlične performanse — sve to integrisano u kompaktan, modularan dizajn.

IBM Storwize V7000 zasnovan je na vrhunskim tehnologijama kompanije IBM, koje se obično koriste samo za sisteme za skladištenje poslovne klase, čime se povećava standard u oblasti efikasnosti skladištenja kod sistema diskova srednje klase. Ovaj sistem skladištenja najnovije generacije predstavlja još jedan u nizu proizvoda za skladištenje kompanije IBM, zahvaljujući kojima organizacije mogu početi da se efikasnije nose sa neprekidnom eksplozijom informacija.

Novi Xeroxovi štampači zadovoljavaju sve veću potrebu za visokokvalitetnom digitalnom štampom u boji Novi Xeroxovi štampači zadovoljavaju sve veću potrebu za visokokvalitetnom di...

22.11.2010

Uređaji Xerox Korporacije za digitalnu štampu u boji broje više od 50 procenata ukupne količine odštampanih stranica u svetu- a štampari sada imaju još jednu opciju za potrebe za digitalnom štampom, plasiranjem Xerox DocuColor® 7002/8002 digitalnih štampača.

Konstantan visoki kvalitet slike i maksimalna produktivnost moćne su prednosti ovih novih digitalnih štampača - idealnih za pravljenje promotivnih materijala, marketinških otisaka, primeraka za direktni marketing i aplikacija za objavljivanje fotografija. Ključne funkcije DocuColor 7002/8002 štampača obuhvataju sledeće:
 

  •     novi toner niskog sjaja, koji pravi finu mat završnicu;
  •     automatizovan tok štampanja u boji, što štamparijama obezbeđuje veći nivo produktivnosti;
  •     ugrađeni svetlomer koji na probnim otiscima vrši merenje kojim dolazi do podataka o učinku štampača za Xeroxov Automated Color Quality Suite (ACQS);ACQS automatizuje prethodne zadatke koji su se obavljali ručno, poput kalibrisanja sistema i uparivanje boja tačaka;
  •     proširene „in-line“ opcije za završnu obradu, uključujući i GBC® eBinder 200, Xerox Tape Binder, Horizon ColorWorks i ColorWorks Pro Document Finisher.

WorkCentre® 7400 serija WorkCentre® 7400 serija

24.10.2010

Ova serija koje uključuje modele WorkCentre 7425/7428/7435 osim štampe u rezoluciji 1200×2400 dpi nudi opcije skeniranje u elektronsku poštu, telefaks i PDF. Uređaji koriste Emulsion Aggregation High Grade (EA-HG) toner čije su čestice sitnije, što omogućava žarke boje i bolju oštrinu štampe. U Xerox 74XX seriju je uključena dodatna Print Around opcija koja zaustavlja proces štampanja dokumenata za koje sredstava nedostaju, kako bi dozvolila štampu drugih dokumenata za koje postoje resursi.

Serija WorkCentre 74XX nudi alate poput Auditrona i Xerox Standard Accountinga, koji omogućuju korisnicima bolju kontrolu nad troškovima.

Brzina štampanja je do 35 stranica u minuti u boji, krajnji kapacitet papira do 5000 listova i opcije finišera za izradu knjižica i bušenje rupa čine seriju WorkCentre 74XX potpunim rešenjem za kancelarijsko okruženje.

Extensible Interface Platform™ (EIP) softver omogućava IT stručnjacima izradu personaliziranih aplikacija dostupnih preko velikog ekrana na uređaju. Takve aplikacije korisnicima pojednostavljuju operacije složenih zadataka i štede vreme.

Uređaji su usklađeni sa Energy Star standardom i koriste samo dva vata struje dok miruju. Delovi uređaja su sastavljeni od plastiku izrađene od biomase koja prilikom proizvodnje stvara 16 posto manje CO2 emisija.

Završen sajam grafike! Završen sajam grafike!

12.10.2010

Spuštena je zavesa na 32. po redu međunarodni sajam grafičke i papirne industrije.
U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere koja je vladala četiri dana trajanja sajma.

Grafima 2010. Grafima 2010.

29.09.2010

Poštovani,

Pozivamo Vas da nas posetite na predstojećem sajmu grafike - Grafima 2010 - u periodu od 29. septembra do 02. oktobra, u hali 4 Beogradskog sajma, i prisustvujete najnovijim dostignućima kada su u pitanju sistemi za profesionalnu kolornu štampu.

Kao i prethodnih godina, posetioci neće ni ove godine ostati uskraćeni za neku od premijera. Svi zainteresovani posetici će ove godine imati priliku da vide najnoviji sistem za profesionalnu kolornu digitalnu štampu Xerox DocuColor 8002. Nova digitalna kolorna mašina za štampu DocuColor 8002 dolazi kao rezultat dugogodišnjeg iskustva i uspešnog razvoja visoko - produktivnih sistema za štampu i zbira znanja o zahtevima modernog tržišta operativne štampe.

Pored gore pomenutog sistema, posetioci će imati priliku da vide i ostale uređaje iz široke palete Xerox DocuColor sistema.

Radujemo se Vašem dolasku i srdačno Vas pozdravljamo,

Vaš Alfa Digital

Pridružite nam se na Xerox Real Business Live! seminaru Pridružite nam se na Xerox Real Business Live! seminaru

23.09.2010

Poštovani,

Koristimo priliku da Vas pozovemo da nam se pridružite na ovom praktičnom i inspirativnom seminaru i otkrijte kako inovativana rešenja mogu puno doprineti u napretku Vašeg poslovanja.

Xerox Real Business Live! seminar je deo globalnih seminara Xerox korporacije i ima za cilj da spoji poslovne ljude sa ekspertima iz štamparske industrije, marketinške i advertajzing direktore i prenesu im deo svojih iskustava, kako da koristeći prava rešenja za upravljanje poslovnim procesima, pravu tehnologiju i prave biznis modele dobiju nove poslove i podignu prihode od postojećih klijenata.

Naučite više o tome kako digitalna štampa može uticati na nove poslovne i marketinške potencijale vašeg biznisa, preko noći.

Dođite i saznajte iz iskustva drugih i otkrijte nove ideje koje možete odmah da implementirate u Vaš posao.

Seminar će se održati 23. septembra 2010. godine u IN Hotelu sa početkom u 10h.

Usled ograničenog broja mesta, molimo Vas da na vreme potvrdite Vaš dolazak email-om (office@alfadigital.rs), ili telefonom (011/36-30-222).

Dobrodošli!

Prezentacija sistema za upravljanje dokumentima - DocuWare Prezentacija sistema za upravljanje dokumentima - DocuWare

21.04.2010

Otkrijte sa nama kako korišćenje ovakvih programskih rešenja može doprineti unapređenju Vašeg sveukupnog poslovanja u domenu finansija, računovodstva, prodaje, proizvodnje i/ili logistike,  uz istovremeno značajno smanjenje operativnih troškova.


Na primerima iz prakse pokazaćemo Vam kako ovladavanje radnim tokovima i kretanjem dokumenata unutar preduzeća direktno utiče na povećanje produktivnosti zaposlenih i efikasnosti poslovanja u pomenutim oblastima.


Obzirom da je seminar pozivnog karaktera, broj učesnika je ograničen, pa Vas molimo da nam čim pre potvrdite Vaš dolazak u jednom od predvidjenih termina:


prepodnevni termin
od 10:30 do 12:30 časova

popodnevni termin
od 14:30 do 16:30 časova

 

Radujemo se Vašem dolasku i zahvaljujemo na interesovanju,

Vaš Alfa Digital

(Za potvrdu učešća, molimo pozovite telefon 011/36-30-222 i/ili pošaljite e-mail na office@alfadigital.rs)

Srebrno mastilo za štampanje na elektronskim pločama Srebrno mastilo za štampanje na elektronskim pločama

11.11.2009

Ovo otkriće znači da je sada moguće ispisivati elektronske sklopove na većem broju materijala po nižim cenama.

Integrisani sklopovi se sastoje iz tri komponente - poluprovodnika, provodnika i izolatora, a oni se trenutno proizvode u skupim fabrikama za proizvodnju silikonskih čipova. Stvorivši revolucionarnu srebrnu boju za ispis provodnika, Xerox je razvio sva tri potrebna materijala potrebna za štampanje plastičnih sklopova. Naučnici iz Xeroxa su takođe poboljšali već pre proizvedenu boju za štampanje poluprovodnika i povećali njenu pouzdanost time što se sada molekule tačnije slažu u najbolju moguću konfiguraciju koja prenosi elektricitet.

Završen sajam grafike! Završen sajam grafike!

30.09.2009

Nadamo se da smo ove godine opravdali svoju ulogu domaćina sajma, i da smo preko seminara koje su držali renomirani predavači iz inostranstva i raznih aktivnosti na kojima ste mogli svakodnevno da prisustvujete na našem štandu, uspeli da Vam približimo digitalnu štampu i razne pogodnosti koje donosi ista.

Naravno, za sve zainteresovane uvek stoji otvoren poziv da nas posete svakog radnog dana od 08:30  do 16:30 u našem Demo centru koji se nalazi u ulici Baja Pivljanina 53a u Beogradu, gde mogu videti sisteme za digitalnu štampu.

Na kraju, u nastavku možete pogledati kakva je atmosfera vladala ova četiri dana.

Obaveštenje o preseljenju na novu lokaciju! Obaveštenje o preseljenju na novu lokaciju!

16.07.2009

S tim u vezi, došlo je i do promene naših telefonskih brojeva kako sledi:

Kancelarija

Tel. +381 (0)11 36 30 222

Fax. +381 (0)11 36 30 229

Korisnička podrška

Tel. +381 (0)11 36 30 299

Fax. +381 (0)11 36 30 288

U nastavku možete pogledati mapu sa novom lokacijom i napominjemo da su brojevi mobilnih telefona ostali nepromenjeni.

S poštovanjem,

Vaš Alfa Digital

DocuWare seminar DocuWare seminar

28.04.2009

Takođe, kao što smo obećali, obaveštavamo sve koji su prisustvovali seminaru da ćemo kontaktirati u vezi dogovora oko sastanka na kome bismo izvršili analizu primene DocuWare-a u preduzeću. Na osnovu toga bismo utvrdili na koje bi poslovne segmente bilo opravdano primeniti dokument menadžment sistem i definisali neophodne parametre za izradu studije i predlog rešenja za vaš poslovni model.

U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere sa semimnara.

Graphic Arts prezentacija Graphic Arts prezentacija

14.04.2009

U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere sa prezentacije.

Xerox lider na svetskom tržištu u usluzi upravljanja štampom Xerox lider na svetskom tržištu u usluzi upravljanja štampom

13.01.2009

Xerox/Fuji i Xerox su na svetskom nivou ostvarili 53 posto svetskih prihoda od usluge upravljanje štampanjem u 2007. godini. Samo u zapadnoj Evropi Xerox drži 50 posto udela na tržištu usluge upravljanja štampom (MPS).

“Ovo je još jedna pozitivna ocena koju smo dobili od Gartnera. Prva ocena je bila postavljanje u ‘Magic Quadrant for Managed Print Services Worldwide’, a prošli mesec su nas pozicionirali na vrh lestvice lidera u ‘Magic Quadrant for MFPs and Printers Worldwide“, izjavio je Stephen Cronin, Predsednik Xerox Global Services. “Verujemo da Gartnreovi izveštaji uz značajne uštede koje postižemo našim klijentima govore o našem vodećem položaju u pružanju usluga i prodaji hardvera“.

Organizacija štampanja unutar kompanije je često fragmentirana po odeljenjima. Upotrebom Xeroxovih usluga kroz program baziran na Lean Six Sigma poslovnom sistemu klijentima se omogućava da transparentno sagledaju troškove vezane uz štampanje, fotokopiranje i faksovanje u celoj organizaciji. Na osnovu tih informacija Xerox dizajnira strategiju koja osim što zadovoljava potrebe posla donosi i dodatne uštede i smanjuje količine otpada.

Danas, osim što vodi brigu o svojim uređajima, širom sveta Xerox pazi na milion uređaja svoje konkurencije u kancelarijama svojih klijenata. To uključuje tehničku podršku, održavanje i nabavku materijala.

08.01.2009. | Izvor: Personal magazin

PDP konvencija PDP konvencija

07.11.2008

U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere koja je vladala na konferenciji.

Završen sajam Grafima 2008. Završen sajam Grafima 2008.

24.09.2008

Pored već gore pomenutih uređaja, imali smo zadovoljstvo da predstavimo i neke novine kada je u pitanju poslovanje naše firme. Naime, posetioci su imali priliku da vide najnovije grafičke radne stanice, što je samo deo onoga što nudimo kada su u pitanju računari i računarska oprema kompanije Lenovo, čije uređaje od sada možete kupiti i kod nas.

Kakva je atmosfera vladala ta četiri dana na ovogodišnjem sajmu možete pogledati u nastavku.

Grafima 2008. Grafima 2008.

04.09.2008

Alfa Digital je i ove godine učesnik ove manifestacije, i ovom prilikom Vas pozivamo da nas posetite i prisustvujete predstavljanju najnovijih dostignuća kada su u pitanju Xerox sistemi za profesionalnu kolornu štampu, kao i novostima iz oblasti upravljanja dokumentiima, odnosno šta je to novo što ima da nam ponudi DocuWare.

Kako svake godine posetiocima Grafime uvek prikažemo najaktuelnije modele, izuzetak nećemo napraviti ni ove. Naime, posetioci će ove godine moći da vide najnoviji model sistema za digitalnu štampu, koji je imao svetsku premijeru na ovogodišnjoj Drupi, a reč je o DocuColor 700. Inače, ovaj model je konceptualno sličan modelima DocuColor 242/252/260, “samo” što se u tehnološkom smislu dosta razlikuju, pošto su za DocuColor 700 preuzeta rešenja sa naprednijih tehnologija kao što su iGen 3, DocuColor 5000 i DocuColor 8000.

Prezentacija DocuWare softvera Prezentacija DocuWare softvera

02.05.2008

Takođe, kao što smo obećali, obaveštavamo sve koji su prisustvovali seminaru da ćemo kontaktirati u vezi dogovora oko sastanka na kome bismo izvršili analizu primene DocuWare-a u preduzeću. Na osnovu toga bismo utvrdili na koje bi poslovne segmente bilo opravdano primeniti dokument menadžment sistem i definisali neophodne parametre za izradu studije i predlog rešenja za vaš poslovni model.

U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere sa semimnara.

Prezentacija novih aplikacija! Prezentacija novih aplikacija!

17.03.2008

Ovom prilikom bih posebno hteli da se zahvalimo firmi Art Studio i \"braći\" Nikolašević koji su nam pomogli da atmosfera i dojam prezentacije budu autentični i u sklopu sa temom, kao i firmi Tavros koja je generalni distributer belgijske kompanije Unibind koji su nam pomogli da pomoću njihovih uređaja prikažemo samo finiširanje pravljenja foto knjiga.

Takođe, pozivamo sve zainteresovane da nas posete svakog radnog dana od 08:30 do 16:30 u našem Demo Centru koji se nalazi u ulici Radnička 5a, gde mogu da vide i da se uvere u kvalitet i ekonomičnost Xerox-ovih sistema.

U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere sa prezentacije.

Promena vizuelnog identiteta kompanije Xerox!!! Promena vizuelnog identiteta kompanije Xerox!!!

10.01.2008

Novi Xeroxov logo je sada Xeroxovo ime pisano malim slovima - ispisano živom crvenom bojom, uz koje se pojavljuje kugla na kojoj su iscrtane linije koje ilustriraju slovo “X” koje predstavlja Xeroxovu vezu sa svojim klijentima, partnerima, ekonomskom granom i inovacijama. Logo je redizajniran kako bi bolje služio u multimedijskim platformama.

Ovaj redizajn je različit od prošlih po tome što su oni uključivali samo promenu tipografije slova. Novi dizajn je rezultat globalnog istraživanja sprovedenog među zaposlenima, klijentima i partnerima.

Boja kao standard ispisa

Xerox namerava da štampu u boji učini jednako pristupačnim kao i crno/belu štampu. U tu svrhu tokom 2008. godine, namera je da u istraživanje tehnologija kolor ispisa investira 750 miliona dolara.

Kao vodeća kompanija u svetu po broju stranica odštampanihu boji, Xerox pojačava prisustvo štampe u boji u poslovnom okruženju, kroz nove tehnologije koje ga čine laganim i jeftinim. To su solid ink, color continuous feed i paralel printing - nove i zaštićene tehnologije za štampanje u boji.

U poslednje tri godine Xerox je lansirao više od 100 novih proizvoda stvarajući time, do sada, najširi portfelj proizvoda u toj grani proizvodnje.

Korporativne Internet stranice http://www.xerox.com, već su poprimile novi identitet, a kompanija odmah započinje sa promenom logotipa na svojim proizvodima, zgradama, vozilima i u svojim marketinškim materijalima. Očekuje se da će potpuni prelazak na novi identitet trajati oko 18 meseci.

10.01.2008. | Izvor: Personal magazin

Nova tehnologija u zaštiti dokumenata Nova tehnologija u zaštiti dokumenata

28.12.2007

Novi softver kompanije Xerox nazvan ´Intelligent Redaction´ automatizuje proces sklanjanja osetljivih informacija u bilo kom dokumentu. Nakon što korisnik odredi koje delove želi da zaštiti, softver brzo i jednostavno blokira te informacije u celom dokumentu. Iste informacije biće automatski zaštićene prilikom prenosa u druge dokumente.

Novi softver automatski analizira sadržaj i po potrebi skriva imena osoba, kompanija, telefonske brojeve, adrese i slične informacije.

´Intelligent Redaction´ može ograničiti informacije koje pojedinac ”vidi” (korišćenjem sistema lozinki dokument može različito izgledati različitim korisnicima) i zbog toga je vrlo koristan advokatima, bankama ili državnim institucijama (policija, sudovi) koji upravljaju poverljivim podatcima (JMBG, poreski broj, itd.).

Dosadašnji softveri za redaktovanje dokumenata koristili su enkripciju na celom dokumentu. Xerox je uveo inovaciju kojom se enkripcija vrši samo na specifičnom delu dokumenta. Tehnologija ugrađena u softver također stvara nevidljiv revizorski trag koji se može prizvati u slučaju da dođe do ”curenja” informacija.

28.12.2007. | Izvor: Personal magazin

Xerox predstavio softver koji kategorizuje tekst i slike u isto vreme Xerox predstavio softver koji kategorizuje tekst i slike u isto vreme

22.12.2007

Stručnjaci Xerox korporacije u Xerox-ovom istraživačkom centu u Evropi predstavili su novi softver korišćen u kategorizaciji slika i teksta. Napredak Xerox-ovog hibridnog kategorizatora omogućen je nedavnim otkrićima sa područja mašinskog učenja, prepoznavanja obrazaca, načina na koji kompjuter perecipira podatke i povećanjem količine hibridnih sadržaja.

Xerox kontinuirano vrši istraživanja u ovom informatičkom području, te je 2005. godine ova kompanija je predstavila prvi softver koji prepoznaje jednostavne oblike na fotografiji (poput fotografija automobila).

Marco Bressan, naučnik koji vodi istraživački tim, vidi dva načina na koji bi ova tehnologija mogla biti korisna. Prilikom manipulacije dokumentima u digitalnom obliku, softver automatski povezuje slike i tekst te ih može podkrepiti dodatnim informacijama iz drugih baza podataka. Pretraživanje dokumenata je na taj način uspešnije.

Druga primena je eliminisanje potrebe za ljudskim sudelovanjem prilikom unosa papirnih dokumenata. Današnja tehnologija skeniranja, označavanja i indeksiranja dokumenata zahteva delimično sudelovanje operatora sistema. Hibridna kategorizacija fotografija i teksta može unaprediti sistem upravljanja dokumentima, povećati njegovu tačnost i u potpunosti automatizovati proces. Rezultat je ušteda vremena i sredstava.
22.12.2007. | Izvor: Personal magazin

Završena GRAFIMA!!! Završena GRAFIMA!!!

29.10.2007

Ove godine smo se potrudili da Vam predstavimo najnovija dostignuća na polju digitalne profesionalne kolorne štampe kada je u pitanju Xerox, kao i detalje oko softvera za objedinjeno upravljanje dokumentima, Docuware, a sve to u sinergiji sa Apple računarima.

Detalje i atmosferu sa sajma možete videti u nastavku.

Prezentacija specijalizovanih medija za štampu Prezentacija specijalizovanih medija za štampu

10.09.2007

Pored najsavremenije Xerox-Creo digitalne tehnologije, tokom dvočasovnog druženja imaćete priliku upoznati se sa najraznovrsnijim medijima za štampu renomiranih svetskih proizvođača, kao i iskustvima naših korisnika u produkciji personalizovanih aplikacija.

Seminar je pozivnog karaktera, pa Vas molimo da usled ograničenog broja učesnika nas obavestite telefonom 011/305-16-16 ili e-mailom office@xpro.co.yu koji bi Vam od predvi]enih termina odgovarao.

18. septembar (utorak) prepodnevni termin od 11.00 do 13.00 časova

18. septembar (utorak) popodnevni termin od 15.00 do 17.00 časova

19. septembar (sreda) prepodnevni termin od 11.00 do 13.00 časova

19. septembar (sreda) popodnevni termin od 15.00 do 17.00 časova

Radujemo se Vašem dolasku i zahvaljujemo na Vašem interesovanju za svet digitalne štampe!

Vaš Xpro

II sajam preduzetništva i tehnike II sajam preduzetništva i tehnike

16.04.2007

Ovom prilikom, poziovamo sve zainteresovane, da posete štand firme Nacional Servis i uvere se u kvalitet i ekonomičnost Xerox proizvoda.

Xerox GraphicArts prezentacija Xerox GraphicArts prezentacija

10.04.2007

Poštovani,

Pozivamo Vas da posetite promociju najnovijih Xerox sistema za kolornu digitalnu štampu - DocuColor 250 i DocuColor 5000 - opremljenih najsavremenijim Creo RIP kolor serverima, koji obezbedjuju najviši nivo kvaliteta štampe, izbora medija i uopšte aplikativne primene na trzištu grafičkih usluga.

Pored prezentacije mogućnosti i kvaliteta štampe sa Vašim i našim probnim fajlovima na širokoj paleti najrazličitijih medija za štampu, posebnu pažnju poklonićemo oblasti kolor menadžmenta i varijabilne štampe, u čemu će nam pomoći naši gosti iz Creo korporacije.

Kao mesto našeg susreta, odabrali smo hotel Šumadija Best Western, Šumadijski trg 8, Beograd, te obezbedili četiri termina za prezentaciju, po Vašem izboru:

11. april (sreda)      prepodnevni termin  od 11.00 do 13.00 časova

11. april (sreda)      popodnevni termin   od 15.00 do 17.00 časova

12. april (četvrtak)  prepodnevni termin  od 11.00 do 13.00 časova

12. april (četvrtak)  popodnevni termin   od 15.00 do 17.00 časova

Dobrodošli!
Vaš Xpro

Superbike 2007. Superbike 2007.

22.02.2007

Svetsko superbajk prvenstvo (WSBK) zamišljeno je kao takmičenje motora izvedenih iz produkcijskih verzija, dakle suštinski različito od Moto gran prija, gde je svaka mašina unikatni prototip. WSBK otud predstavlja nadmetanje sa kojim se \"smrtnici\" mogu lakše identifikovati i blisko je filozofiji \"pobedi u nedelju, prodaj u ponedeljak\".
U svojim prvim godinama, WSBK je smatran za jeftinu verziju MotoGP šampionata, ali su i transferi vozača i - važnije - transfer tehnologija tu predstavu bitno izmenili. Mnogim pilotima je očigledno prijala nešto opuštenija atmosfera u Superbajku, pa ima onih koji su tu proveli gotovo kompletne karijere i tek povremeno okušavali sreću u Moto GP-ju.

Umesto istorije
Svetski superbajk šampionat gotovo od osnivanja bio je Dukatijeva teritorija. Od dosadašnjih 19 vozačkih titula prvaka, njih 12 osvojeno je na motorima italijanskog proizvođača. Interesovanje japanskih firmi je variralo, pošto su one svoje najveće uspehe postizale na onoj drugoj strani, u Moto gran priju, koji je donosio i više prestiža.
Ono što će Svetsko superbajk prvenstvo sigurno pružiti jesu neizvesna, uzbudljiva nadmetanja vozača relativno ujednačenih snaga, uz nekolicinu pravih zvezda. Među njima izdvajamo petoricu kojima opravdano pripada atribut favorita. Aktuelnog prvaka Troja Bejlisa (Ducati Xerox) sa trona će pokušati da skinu Norijuki Haga, Troj Korser (obojica Jamaha), Džejms Toslend (Honda) i najveća nova zvezda Superbajka, Maks Bijađi (Suzuki).
Izuzev \"Rimskog imperatora\", u pitanju su sve sami veterani Superbajk ratova, od kojih su svetski prvaci već bili Bejlis (\'01 i \'06), Korser (\'96 i \'05) i Toslend (\'04). Niz velikih imena i snažni timovi garantuju jedan od najzanimljivijih šampionata ikada.

TroY BAYLISS

Tridesetsedmogodišnji Australijanac dvostruki je i aktuelni prvak WSBK serije, a u karijeri je osvojio i Britansko superbajk prvenstvo, kao i prošlogodišnju Moto GP Veliku nagradu Valensije. U takmičenja se Troj upustio u relativno kasnom dobu od 26 godina, ali je brzo prošao kroz sva najkonkurentnija nacionalna superbajk prvenstva, Australijsko, Britansko i Američko. U WSBK-u je debitovao 2000, na Dukatiju, odmenivši povređenog Fogartija. Dva trijumfa stigla su već u istoj godini, a naslov prvaka naredne, 2001. Troj 2002. obara dotadašnji rekord po broju pobeda u sezoni, ali titula izmiče u poslednjoj trci.

Avantura u MotoGP-ju započela je 2003 - naravno, sa Dukatijem - i donela i slatke i gorke plodove. U prvoj sezoni nadmašena su sva očekivanja, a Troj je zabeležio tri treća mesta i prvenstvo završio kao šesti, zamalo izgubivši titulu rukija godine. Međutim, 2004. je bila teška i frustrirajuća, okončana tek 14. pozicijom u generalnom plasmanu. Posle takve sezone, usledio je privremeni rastanak od Dukatija, ekipe čiji je deo Bejlis bio punih pet uzastopnih godina.

Prvi Moto GP izlet završen je 2005. u Pons Kamel Hondi, gde je Bejlisa snašao još i prelom ruke. Posle oporavka, Troj se vratio \"kući\" - u Superbajk i Dukati. Povratak je bogato nagrađen, WSBK šampionat 2006. osvojen je relativno lako i veoma ubedljivo. Bilans: dvanaest pobeda, tri druga i jedno treće mesto, uz samo dve trke završene bez bodova.

Nastup na poslednjoj trci lanjskog Moto GP prvenstva došao je kao Dukatijeva nagrada za sjajan posao u Superbajku. Bejlis je u Valensiji bar donekle izravnao račune, pošto je vodio od prvog do poslednjeg kruga. Iako je ovaj zasluženi trijumf ipak ostao u senci dramatičnog raspleta borbe Hejdena i Rosija, Troj je dočekao svoj \"dan osvete\".

Na dnevnom redu je sada odbrana WSBK titule. U ekipi Xerox Ducati su blago optimistični, ali ne dopuštaju euforiju, bez obzira na Bejlisova odlična vremena u predsezonskim testovima. Postoje zebnje da je motor Dukati 999 na kraju svog razvojnog ciklusa, dok je konkurencija napredovala, pogotovu Jamaha i Suzuki, koji u 2007. ulaze sa sasvim novim mašinama. Bejlisov lični veliki kvalitet jeste sposobnost da se fokusira na svaku trku pojedinačno. Takav pristup omogućuje mu da ostane smiren i okrenut ka najbližem neposrednom cilju, što je dragoceno onda kada stvari ne idu kako bi trebalo

22.02.2007. | Izvor: B92

Xerox Color & Network Training Xerox Color & Network Training

15.11.2006

U veoma prijatnoj atmosferi Xerox-ovim partnerima kako iz Srbije, tako i iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, najnovija dostignuća i prednosti Xerox-ovih kolornih i mrežnih uređaja predstavio je g-din Sergey Tsatsenko.
U nastavku vam prenosimo malo atmosfere sa upravo završenog treninga.

Xerox Momentum 2, Sofia 2006. Xerox Momentum 2, Sofia 2006.

09.10.2006

Na seminaru su prikazani modeli Phaser 7760 kao i kolorni multifunkcijski aparat WorkCentre 7132, a impresije koje su nam prenele kolege za ova dva modela će moći da uskoro vide i svi zainteresovani kod nas, jer je premijera za naše tržište zakazana za 24. oktobar, kada se otvara beogradski sajam grafike, koji će trajati do 28. oktobra.
U nastavku Vam prenosimo malo atmosfere sa gore pomenutog seminara.

Tajni kod Tajni kod

13.09.2006

Svaki dokument koji je digitalno fotokopiran ili odštampan na laserskom ili boljem ink-džet štampaču na sebi nosi tajni kôd uz čiju pomoć se može identifikovati pojedinačni uređaj, a samim tim i njegov vlasnik. Ovoga mnogi možda nisu bili svesni, a javljaju se i strahovanja od zloupotrebe od strane onih koji ovaj kôd umeju da iščitaju i uporede s podacima o vlasnicima štampača. Naravno, oni koji su sposobni za tako nešto povezuju se sa državnim agencijama i tajnim službama.

Do sada je bilo primera pozitivne upotrebe kada su otkrivene razne grupe falsifikatora novca i važnih dokumenata. Glavni razlog primene kodiranja odštampanih stranica upravo i jeste borba protiv svih vrsta falsifikatora. Proizvođačima štampača je američka vlada sugerisala da ugrade tehnologiju koja će neprimetno obeležavati svaki odštampani dokument. Ovoj sugestiji su se povinovali svi veći proizvođači, od kompanije Canon, preko Epsona, Hewlett-Packarda, Kyocere, Lexmarka, Ricoha, Toshibe, pa do Xeroxa.

Iako je otkrivanje falsifikatora nešto zbog čega se većina neće buniti, bude se neka pitanja o potencijalnoj zloupotrebi. Kako sve veći broj ljudi bude znao za ovu mogućnost u eri sveprisutnog Interneta, brzo se mogu proširiti informacije i tehnike za dešifrovanje ovih podataka.

Bez pravne reguliative

čŒitava stvar je privukla nešto više pažnje kada je isplivala informacija o tome da FBI ima veliku kolekciju različitih papirnih dokumenata odštampanih na laserskim štampačima, a koji potiču iz različitih mirovnih, religioznih i ekoloških organizacija. Sasvim je očigledno da je namera bila da se tačno identifikuje koja grupa ljudi je kreirala koju vrstu sadržaja i da se prema sadržaju dokumenta upotpuni dosije s informacijama koje kreatori dokumenta nisu želeli da otkriju. Trenutno u svetu nigde nije pravno regulisano pitanje upotrebe ovih informacija niti je definisano kada i koji dokumenti mogu na ovaj način da se dešifruju. Poznato je da za prisluškivanje telefona službe bezbednosti moraju imati dozvolu (bar bi tako trebalo) pa je logično da bi za otkrivanje vlasnika nekog štampanog dokumenta takođe trebalo da postoji dozvola jer je i ovo neka vrsta „prisluškivanja”.

„Suviše dobri” štampači

čŒitavo ovo pitanje o obeležavanju odštampanih stranica počelo je prvi put da se javlja 2004. godine, kada su neki mediji preneli informaciju o tome da proizvođači štampača ugrađuju tehnologiju koja neprimetno, u vidu šifre, serijskim brojem kodira svaki odštampani dokument. Ovo se odnosilo i na fotokopir aparate u boji.

Za sve ovo su „krivi” sami proizvođači štampača i fotokopir aparata, koji su napravili uređaje sposobne da vrlo kvalitetno odštampaju ili iskopiraju novac. Vlade mnogih zemalja su želele da stvar „stave pod kontrolu” u slučaju da se neko doseti da na ovaj način poboljša svoje imovinsko stanje.

Slučaj otkrivanja falsifikatora bi u praksi izgledao ovako: na falsifikovanom dokumentu se otkrivaju teže vidljive oznake, dešifruje se ime proizvođača, model, serijski broj uređaja, datum i vreme štampanja. Podaci se šalju proizvođaču koji obezbeđuje informaciju o tome kome je štampač prodat na veliko, a zatim se od distributera dobijaju podaci o konkretnom kupcu.

Pretpostavlja se da sve veći broj službi bezbednosti širom sveta upoznaje ove mogućnosti, što je neizbežno u situaciji kada se pojavljuje sve veći broj štampača. Poznat je slučaj iz Nemačke gde je nacionalna železnica preduzela opsežnu istragu zbog velikog broja falsifikovanih karata. Otkriven je serijski broj uređaja, kao i prodavac u Danskoj koji je prodavao štampače na veliko. Lociran je kontingent od 100 uređaja u kojem se nalazio i konkretan štampač koji je odštampao falsifikovane karte. Nažalost, dalji tok istrage nije poznat.

Štampati li ne?

Uz malo strpljenja svaki vlasnik laserskog kolor ili ink-džet štampača može vrlo brzo da utvrdi da li njegov uređaj ostavlja ove oznake na štampanim stranama. Prvo treba odštampati test stranu u boji sa rezolucijom od 600 tačaka po inču, a zatim upotrebiti lupu i svetloplave LED lampice. Za ovo mogu da posluže i lampice sa priveska za ključeve, a jedini uslov je da LED diode budu plave jer se uz njihovo svetlo najlakše otkrivaju žute tačkice koje se koriste za kodiranje podataka.

Različiti proizvođači imaju različite standarde za ovo, ali su najčešće u pitanju sićušne žute tačke u grupama, koje na stranici formiraju određeni oblik koji kodiran nosi informaciju o štampaču. Ove oznake u vidu grupa tačaka raspoređene su svuda po stranici tako da sadržaj odštampan u bilo kom delu lista papira, bez obzira na to da li je kasnije izrezan, zadržava ovaj kôd.

Prema nekim informacijama, ovakvi i slični sistemi obeležavanja stranica počeli su da se masovno primenjuju tokom poslednje decenije prošlog veka. Među prvima je bila kompanija Xerox, a na pitanje o razlozima uvođenja, odgovoreno je da su vlade pojedinih zemalja to postavljale kao uslov prodaje štampača. Teško je dati bilo kakav dodatni komentar jer korisnici računara očigledno nemaju mnogo izbora.

 
Jedno rešenje „misterije žutih tačkica”
Organizacija EFF (Electronic Frontier Foundation), poznata po borbi za ljudska prava i slobode u „elektronskom svetu”, objavila je primer kako se tumači kôd uređaja iz DocuColor serije kompanije Xerox. Primer je samo ilustrativan, jer drugi uređaji mogu da koriste različite načine kodiranja. Naime, ovi kolorni laserski štampači na svakom odštampanom papiru ostavljaju tragove nevidljive golim okom u vidu mreže majušnih tačkica i time zapisuju tačno 14 bajta podataka - sasvim dovoljno za podatak o serijskom broju uređaja i datumu i vremenu štampanja - i sasvim koristan podatak za detektive.
    Pod desetostrukim uvećanjem vidi se, naravno, struktura papira, a famozni kôd se naslućuje u žutim tačkicama koje se jedva naziru (doduše, posle ove reprodukcije snimka u štampi, verovatno se ne vidi ni to...).
    Međutim, pod mikroskopom (uvećanje 60 puta) jasno je da žute tačkice formiraju određeni raspored koji se ponavlja na više mesta na papiru ili čitavoj površini.
    čŒak i sa manjim uvećanjem, tačkice su mnogo jasnije kada su osvetljene plavom LED lampicom, tako da za dešifrovanje nije potreban mikroskop već je dovoljna i obična lupa i malo strpljenja da se izdvoji uzorak.
    Izdvojeni uzorak koji se ponavlja očigledno sadrži određene informacije, pa je snimak doteran dodavanjem velikih žutih tačaka, kako bi stvari bile očiglednije.
    Proces dešifrovanja je već malo teže objasniti na ovom prostoru, ali evo šta je zaključak: dokument je štampan u „12:50”, na dan „21. 6. 2005.”, na modelu sa serijskim brojem „21052857” ili „052857”.
13.09.2006. | Izvor: Svet kompjutera

Predstavljena DocuColor 250 Predstavljena DocuColor 250

26.05.2006

Pored pet konfiguracija, prisutnima koji su se odazvali u neverovatnom broju, i čime im se ovm prilikom zahvaljujemo, predstavili smo model u \"najjačoj\" konfiguraciji sa CREO ripom čije je performanse i mogućnosti predstavio g-din Torsten Zink, koji je specijalno došao na naš poziv da predstavi najnovija dostignuća u oblasti kolor menadžmenta i varijabilne štampe. Velike impresije povodom premijere su poneli sa sobom i predstavnici Xerox Balkan regije koji su nam čestitali na organizaciji same prezentacije. Za sve one koji bili sprečeni ili nisu bili u mogućnosti da dođu na premijeru, ovom prilikom ih pozivamo da dođu u naš \"Demo centar\" u ul. Radnička 5a, i da vide i uvere se u kvalitet i ekonomičnost DocuColor 250. U nastavku možete pogledati atmosferu sa premijere DocuColor 250.

Prezentacija DocuColor 250 Prezentacija DocuColor 250

19.05.2006

Prezentacija najnovije Xerox mašine za digitalnu štampu, DocuColor 250, koja je kako u tehničkom tako i u funkcionalnom smislu uvela nove trendove u svetu digitalne štampe, premijerno za tržište Srbije i Crne Gore će biti održana 23. i 24. maja 2006. godine u hotelu Šumadija u terminima od 11:00 do 13:00 i od 15:00 do 17:00 časova.
Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da nam se priduže i sami se uvere u kvalitet i ekonomičnost Xerox kolor digitalne štampe, i proverite zašto su danas u segmentu digitalne štampe 2 od 3 uređaja upravo Xerox kolorni sistemi.
Tokom prezentacije naši gosti iz CREO i EFI korporacije će Vam predstaviti najnovija dostignuća u oblasti kolor menadžmenta i varijabilne štampe, koji će dodatno povećati produktivnost i profitabilnost vašeg poslovanja.
Zbog velikog interesovanja, a ograničenog broja mesta, molimo Vas da potvrdite dolazak e-mailom na office@xpro.co.yu, odnosno telefonom na 011/305 16 16 ili faksom na 011/305 16 25.

Mislite u koloru!

Digitalna štampa Digitalna štampa

18.05.2006

U vreme kada je tržište preplavljeno onima koji nude uslugu štapanja i kada je veoma teško doći do posla važno je ostati dosledan i ispoštovati osnovna načela grafičarskog posla: kvalitet i rokove. Samo na taj način može se imati vodeće mesto i renome.
Istraživanja potreba klijenata grafičke industrije, naročito onog dela koji se odnosi na štampu, pokazuju da se 78% kolor poslova odnosi na tiraže manje od 3000 otisaka i da 33% svih poslova mora biti završeno u roku od 24 časa. Tome se mora dodati i nagli porast zahteva za varijabilnom štampom, tj. personalizovanim otiscima. Trendovi koji vladaju na tržištu štampanog materijala postaju sve zahtevniji i ne ostavljaju mesta za kompromis kada je u pitanju kvalitet štampe malog tiraža u kratkim rokovima.Grafički proizvodi, a samim tim i grafička industrija danas, u eri ekspanzije računarske tehnologije, i dalje zauzimaju značajno mesto u svim aspektima društvenog, ekonomskog i kulturnog života. Zbog svoje zastupljenosti, grafički proizvod mora da zadovolji sve veće zahteve u pogledu kvaliteta, ali i da zadrži prihvatljivu cenu. Zato se grafička industrija razvija paralelno sa razvojem informacionih sistema i čini spregu sa računarskim tehnikama i tako udovoljava svim postavljenim zahtevima.

Idejom da se digitalizovani podaci mogu direktno preneti na štamparsku mašinu počela je nova era digitalne štampe. Ono što digitalnu štampu definiše i razlikuje od kućnih i kancelarijskih desktop štampača su kvalitetan otisak, produktivnost i industrijska primenjivost. U okviru postojećih rešenja izdvajaju se dva tipa digitalnih mašina. Kod jednih se štampanje zasniva na pritisku, kao kod klasičnih ofset mašina, pa su i nazvane computer to press, dok kod drugih pritisak nije potreban i označene su kao computer to print ili NIP ( non impact printing).

Kod computer to press mašina proces otiskivanja se vrši identično kao u klasičnoj ofset tehnologiji sa jedinom razlikom što se formiranje štamparske forme digitalizuje. Iako spadaju u digitalnu štampu, ove mašine su mnogo bliže ofsetnim, kako po mogućnostima tako i po elementima eksploatacije.

 

Pravi predstavnik digitalne štampe je laserska tehnologija i proces elektrofotografskog dobijanja otiska ili computer to print štampa. Prvi podatak o NIP (non impact printing) postupku je patent ink-jet zapisivanje telegrafskih signala, koji je prijavio Vilijam Tomson 1876. godine. Sredinom prošlog veka Ken Met Calf je radio na daljem usavršavanju tehnike, primenom tečnog tonera, upotrebljavajući papir sa premazom od cinkovog oksida. Kasnije, firma Versatec započinje proizvodnju elektrostatičkih kopir mašina, a nakon par godina ih preuzima Xerox i nastavlja usavršavanje elektrofotografije. Tako nastaje kopirni postupak koji se danas naziva „xerografija“. Usavršavanjem procesa laserske štampe i razvijanjem računarske memorije omogućena je direktna veza računar - štamparska mašina. Dalji razvoj NIP postupka obeležen je pojavom Xerox Docu Publisher 135, jednobojne digitalne štamparske mašine, a zatim i IBM Dupleks Printig sistem firme IBM.

Digitalne mašine tipa computer to print, tj. mašine za bezkontaktnu štampu, rade sa tonerom ili namagnetisanom bojom. Njihova karakteristika je da se štamparska forma razvija za svaki radni ciklus. Štampajuća i neštampajuća polja razdvajaju se kao nenamagnetisana i namagnetisana polja koja privlače, odnosno odbijaju toner ili boju. Brzina štampe zavisi od brzine prenošenja podataka, na koju utiču struktura podataka i način njihovog kodiranja.

 

Svaka ofset štamparija se nalazi pred ozbiljnim problemom kada klijent donese hitan posao malog tiraža, koji traži visok kvalitet i prihvatljivu cenu. Iako sama priprema ofset mašine srednje veličine košta više nego što taj posao realno može doneti profita, poslovna etika ne dozvoljava da se posao odbije, uprkos svesnom gubitku. Jedini način da se zadrže takvi klijenti i da se zaradi na poslovima malog kolornog tiraža je primena digitalne štampe. Prednosti digitalne štampe su višestruke: jednostavna manipulacija, laka dijagnostika i održavanje, postojanost kvaliteta tokom rada, pogodnost štampanja malih tiraža, mogućnosti printing on demand i personalizacije štampanih materijala. Ovome treba dodati i činjenicu da na cenu jednog otiska ne utiče veličina tiraža.

Razvoj digitalne štampe, sasvim sigurno, širi paletu mogućih usluga i aplikacija i na taj način podiže nivo poslovanja i konkurentnosti na tržištu. Velika očekivanja korisnika po pitanju brzine, kvaliteta i ekonomičnosti samih mašina za digitalnu štampu dovela su do konstrukcije produkcionih printing sistema visoke rezolucije koji su uspeli da zadovolje zahtevane kriterijume.Perfektan, intezivni, realističan kolorni otisak, brzo finiširanje posla, varijabilnost štampe i personalizacija otisaka su aspekti grafičke proizvodnje u kojima je digitalna štampa postigla najviši nivo u odnosu na bilo koju drugu tehnologiju. Ipak, pored kvaliteta, za štampu su od izuzetnog značaja i proizvodni troškovi samog otiska, tj. jedinična cena otiska, jer se u praksi pokazalo da na troškove proizvodnje u ogromnoj meri utiču troškovi potrošnog materijala same mašine (toneri, grejne stanice, fotoosetljivi bubanj) i njenog održavanja i servisiranja. Od toga zavisi kako će biti formirati cena proizvoda, a samim tim i koliki će biti profit.

Na kraju, treba shvatiti da digitalna štampa nije konkurencija klasičnoj ofset štampi, već njena dopuna koja omogućava da poslovanje bude ekonomski opravdano i u malim tiražima punog kolora. Ona će dovesti nove klijente koji će, pre ili kasnije, koristiti i usluge ofset štampe. Digitalna štampa je pred vratima, već je jednom nogom zakoračila u Vaš život, smelo i ponosito ali sa razlogom. Ukrotila je male tiraže i pretvorila ih u profit, odgovorila svim potrebama tržišta po pitanju vremena i kvaliteta i postala ekonomična.

Pripremio
Ivica Marković
Ing. grafičke tehnologije